Polnočni gost Radio prvi

Suzana Kranjec

Današnji nočni klepet v oddaji Polnočni gost

z izvrstno voditeljico Vesna Topolovec je minil v sproščenem vzdušju, kjer sva se pogovarjali tako o življenju brez glutena kot fermentiranju in peki kruha brez glutena z drožmi. Prisluhnite pogovoru v arhivu Radia Prvi, kjer sem bila polnočna gostja.

https://www.rtvslo.si/rtv365/arhiv/174891306?s=radio

Vesela sem, ker sem imela dovolj časa, da objasnim, da ne obstaja bolj ali pa manj huda celiakija. Ob diagnozi se moramo obvezno držati 100 % brezglutenske diete, kar pa je nekaterim osebam s celiakijo izjemnon težko, zaradi pritiska okolice, izpostavljanja….ker se vedno vse dogaja ob hrani….

Tudi zato v Društvo Celiac Slovenija

nudimo psihološko podporo,  ter podporo v obliki osebnega usposobljenega in dobro izobraženega mentorja, kajti psihologija prehranjevanja in branje deklaracij je pravzaprav znanost, kako balansirati med skritimi glutenskimi pastmi vsakdana.  Mi vemo, da moramo vsakodnevno balansirati med čermi ponudbe hrane, za katero gostinci ali proizvajalci ustno zatrjujejo da je brez glutena, nimajo pa za seboj nobenih konkretnih dokazov, kot so testiranja, ki so edini pokazatelj ali je živilo brez glutena ali ne.


Največkrat pa je v ozadju neznanje,

ko so gostinci ali proizvajalci hrane premalo izobraženi in naredijo napake, ki so za nas osebe s celiakijo kot strup v hrani. Poleg tega pa je še velika težava v nepoznavanju zakonodaje in nepravilnem označevanju živil.
Branje deklaracij v trgovini je pravi projekt, nemalokrat se dogodi, da je na slovenski deklaraciji napisano brez glutena, na originalni deklaraciji pa tega napisa ni. Živilska industrija je živ organizem, ki se iz dneva v dan spreminja….deklaracije pa prevajajo in lepijo pogosto študenti, ki niso pozorni na spremembe, ker nanje niso opozorjeni.
Na vse take drobne pasti moramo biti osebe s celiakijo pozorne. To pa zahteva znanje, nenehno izobraževanje, potrpežljivost in malo detektivske žilice, da se v trgovini prebijemo skozi vse deklaracije. Pa vendar, v našem vsakdanu oseb s celiakijo ni samo stres. Kako sama živim življenje s celiakijo lahko prisluhnete v oddaji Polnočni gost na Radio prvi.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja