Veganska fermentirana majoneza

Veganska fermentirana majoneza je nastala, ko sem eksperimantirala in želela narediti popolnoma drugačen fermentiran produkt. Postopek sem na sredini ustavila, ker mi je bil okus tako izjemen.

Ko sem takole okušala nastalo fermentirano zmes, me je prevzelo tisto navdušenje, ko rečeš, to je tisto, to kar sem pogrešala ;). Ja to je odlična veganska fermentirana majoneza.

Veganska fermentirana majoneza zagotovo ni bila moja želja, da si jo naredim.

Ko pa mi je nehote uspel njen okus in tekstura. pa se ji nikakor nisem mogla upreti, saj včasih paše tudi tak močnejši okus in dodatek k vsakodnevnim obrokom. Verjeli ali ne, ker mi jo je uspelo narediti večjo količino, sem kombinirala vse mogoče in nemogoče kombinacije. Izjemno mi je bila všeč kombinacija fermentiranega zelja in majoneze. Noro dobro.

Pred kratkim sem si nabavila komplet Kefirko za izdelavo kefirja in sira.

Najprej sem si zaželela narediti sir iz indijskih oreščkov. Že dlje časa si ga pripravljam. Tokrat pa sem si zaželela drugačnih okusov in arom. In eksperiment je dal odlične rezultate, čeprav popolnoma v drugo smer, kot sem pričakovala.

Sama imam zelo star mikser. Kljub temu, da nimam zmogljivega blenderja, ki bi mi oreščke zmel na hitro, sem s potrpežljivostjo dosegla enak učinek. Vzeti si moram čas, ter večkrat po nekaj minut, da mi ne pregori elektromotor, “miksati” oreške in zagotovo uspe dobiti povsem gladko teksturo.

Fermentirana veganska majoneza iz indijskih oreščkov

Vemo, da so oreški super hrana, ki vsebuje veliko encimov, vitaminov in drugih fitohranil. Po drugi strani vsebuje tudi več motilcev presnove. To je sonaravni obrambni mehanizmi rastline, s katerimi se v naravi ščiti pred škodljivci.

Fitati se v telesu vežejo na kalcij, magnezij, železo, cink ter mangan in tako preprečujejo njihovo vsrkavanje v prebavnem traktu. Povzročajo tudi cel kup drugih prebavnih težav in motijo imunski sistem. Oreščki so lažje prebavljivi in imajo višjo prehransko vrednost, če jih namakamo, kalimo, lahko pa tudi fermentiramo. Le pogumno se lotite fermentacije, zagotovo vas ne bo razočaralo

Sestavine:

100g indijskih oreškov
1/2 dcl vodnega kefirja
1 čž droži
voda po potrebi
bio začimbna mešanica začimb za sladki kari
bio začimbna mešanica za nadomestek soli
sol po okusu

Oreške čez noč namočimo kar v Kefirkovem kozarcu za kefir, ki ima mrežico za precejanje, da po namakanju lahko oreščke še speremo in ne potrebujemo nobenega cedila. Nato jih stresemo v mešalnik.


V mešalnik dodamo vodni kefir, da se lažje miksa. Če vam mešalec noče zavrteti, lahko dodate toliko vode, da se bo zmes lepo miksala. Na koncu dodate še žličko droži. Droži je potrebno dodati, da fermentacija steče v pravo smer, da dobimo dovolj mlečnoskislinskih bakterij, s tem dobi naša majoneza pravi ph, da se ne razvijejo patogene bakterije, oziroma mitotoksini.

Nato dodamo še začimbe po okusu.

Vse pretresete v Kefirkov kozarec, ki ga pokrijete s pokrovom za izdelavo kefirja, saj je za našo fermentacijo idealen, da se lahko CO2 odvaja. Pustimo, da se naša zmes namehuri. Čas fermentacije je odvisen od temperature prostora in naših želja, glede na okus, ki nam odgovarja. Nekako med 6 do 12 ur. Zmes ne naraste zelo visoko, kar lepo prikazuje spodnja slika.

V višino ne naraste zelo visoko, notranjost pa je zelo puhasta.

Nato vse preložimo v cedilno posodo za sir, da odteče odvečna tekočina, da dobimo željeno teksturo majoneze.

Vse skupaj postavimo v hladilnik, da se fermentacija ustavi. Koliko boste pustili, da se odcedi, je odvisno od vaših želja, kako gosto majonezo želite. Uteži ni potrebno dodati, ker se sama dovolj dobro odcedi, do željene teksture. Pustite lahko čez noč v hladilniku. Uživajte v fermentirani majonezi ;).

Veganska fermentirana majoneza je zakon 😉

9 komentarjev

  1. V moji FB skupini Fermentiraj.si – peka kruha z drožmi brez glutena, si zrna vodnega kefirja izmenjujemo. Postavite vprašanje in se zagotovo kdo najde, ki vam jih bo podaril. Sama imam res dolgo čakalno vrsto.
   LP Suzana

  2. Povprašajte v moji FB skupini Fermentiraj.si -peka kruha z drožmi brez glutena in priprava ozimnice, zagotovo vam ga kdo podari.

 1. Imam odpor do indijskih oreščkov, ker ne verjamem, da so varni za uporabo oz. prehrano. Saj veste, kot laik preberem marsikaj, o pesticidih, škropljenju, obsevanju, škropljenju, plantažni predelavi…kaj kupujete in kako ravnate z njimi, je moje vprašanje. Hvala za odgovor, lp Alenka

  1. Spoštovani!
   Pravilno je, da se poskušamo čim bolj umakniti vsem nedovoljenim substancam, ki jih uporabljajo v intenzivni kmetijski industriji. Sama vedno kupujem ekološko in hkrati brezglutensko preverjeno. V nasprotnem primeru tega ne kupim. Sami indijski oreščki so pri meni res redko na repertuarju, raje posegam po sončnicah in bučnicah iz našega okolja.
   Občasno pa je potrebno narediti tudi kakšen priboljšek.

   1. Zagotovo je najboljše vse kar zraste v domačem okolju. Res občasno pa si je potrebno privoščiti priboljšek, kot sami pravite. V skupini so že poskušali narediti majonezo iz sončničnih semen in so bili uspešni, torej le pogumno v akcijo.

  2. Vedno kadar kupim kupim ekološko in brezglutensko hkrati, ker tako kot vi, razmišljam o vseh mogočih pesticidih, ki se najdejo v intenzivnem kmetijstvu.

 2. Piše da gre za vegansko majonezo, ena izmed sestavin pa je vodni kefir. Se opravičujem, če je tole neumno vprašanje, ampak a ni kefir pridobljen iz mleka? Ali gre za kako drugače pridobljen kefir? Hvala za vaš odgovor 🙂

  1. Vodni kefir nima nobene povezave z mlečnim kefirjem. Tu uporabljamo za fermentacijo posebna zrna, ki so namenjena zgolj za izdelavo vodnega kefirja. Zrnca namočimo samo v sladko vodo.
   LP Suzana

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja