Fermentirane kostanjeve palačinke z rožiči in cimetom in rožičev napitek

To so prvovrstne fermentirane kostanjeve palačinke z rožičevo moko. Zajtrk ali večerja, ki nas v mrzlih zimskih dneh prijetno pogreje. Cimet pa je pika na i. Tako zadostimo vsem potrebam našega telesa, da zagrejemo ledvica v teh mrzlih dneh.

Večna utrujenost in mraz pozimi v vseh naših sklepih, predvsem pa kolenih in gležnjih, ko čutimo pravo podhladitev in neizmerno utrujenost. Takrat moramo segati po živilih ki po tradicionalni kitajski medicini grejejo.

Zima, ki se po tradicionalni kitajski medicini začne že novembra, pripada ledvicam, ki so po kitajski medicini izredno pomemben organ, saj skladiščijo našo življenjsko energijo. Ne pozabite, da se prav v ledvicah skladišči naša življenjska energija, ki je ne želimo porabljati po nepotrebnem. Vsakič, ko gremo prek sebe, ko naredimo več, kot v resnici zmoremo, ko si ne prisluhnemo in se ne ustavimo, ko čutimo, da je dovolj in da smo utrujeni, moč črpamo prav iz svoje življenjske energije, ki pa je, žal, omejena. Zato se ustavite vsakič, ko začutite, da potrebujete počitek. To je še posebno pomembno v zimskem času. 

Pozimi si vzemite čas za kulinarična ustvarjanja v vaši kuhinji, da potešite lakoto telesa, lakoto telesa po hrani ki greje. Torej hitro zavihtite kuhalnico in si privoščite najboljše palačinke. S tem boste poskrbeli za svoja ledvica, ki hranijo in uravnavajo pomembne funkcije v našem telesu.

Pred časom smo imeli v društvu Celiac delavnico peke fermentiranih palačink z rožiči in sem obljubila celoten recept da ga tudi napišem. Prvotna oblika recepta brez droži je bila objavljena že v moji prvi knjigi Življenje brez glutena.

Takole smo v “živo” preko spleta v društvu Celiac spekli fermentirane palačinke z rožiči.

Sestavine (za eno osebo potrebujemo):
4 žlice kostanjeve moke
1 žlico rožičeve moke
1 žličko aktivnih droži
sol
vodo 

Priprava:

1. Mešanici obeh mok, cimetu in drožem dodamo toliko vode, da nastane gladka zmes. Pustimo jo počivati pol ure. Nato dodamo še sol, še enkrat premešamo in pstimo da apočiva na kuhinjskem pultu vsaj tri ure, ali 24 ur v hladilniku.

2. Ponev namažemo s kokosovim oljem (nekaj kapljic olja kanemo na ponev in obrišemo s papirnato brisačo ali pa uporabimo čopič za mazanje). Na toplo, toda ne pregreto ponev vlijemo maso za palačinke. Na tanko jih spečemo. 

3. Rožiči so tisti, ki jim dajo čokoladno barvo in čokoladni okus, zraven pa še blažijo trebušne krče in grejejo v mrzlih dneh. Kot nadev se tem palačinkam poda sveže pripravljena slivova marmelada ali jabolčna čežana s cimetom.

4. Ker obožujem cimet ga potresem še povrhu palačink.

5. Poleg pa se prileže rožičev napitek. Pripravim ga tako, da v 1 dcl hladnega sojinega ali katerega drugega rastlinskega ali navadnega mleka dodam kavno žličko rožičeve moke in noževo konico cimeta. Nato postavim na ogenj in ves čas med segrevanjem dobro mešam z metlico. Rožičevo mleko bo zelo puhasto in spenjeno.

Kombinacija rožičevih palačink in rožičevega mleka je zmagovalna. Poskusite.

Vir: https://www.zazdravje.net/zdrava-medicina/strah-in-ledvice/

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja