Fermentiran bananin kruh brez glutena

V FB skupini Fermentiraj.si – peka kruha z drožmi brez glutena in priprava ozimnice, si je članica zaželela recept za Fermentiran bananin kruh brez glutena. In smo šli v akcijo.

Tole pa je bila akcija 😉

Pokukala sem po znanih klasičnih receptih za bananin kruh in ga priredila v brezglutensko fermentirano verzijo.

Verjeli ali ne, optimalen recept že v prvo. Z receptom Fermentiran bananin kruh brez glutena grem lahko direktno na tekmovanje glutencev in zagotovo zmaga, ha,ha,ha.

Čeprav sem malo dvomila v uspeh, saj sem zvečer zamesila testo in ga postavila v hladilnik. Po kosilu naslednji dan sem videla da je zmes pregosta, čeprav je bila izredno puhasta in lepo fermentirana, sem še dodala vodo, dobro premešala, stresla v pomaščen pekač in pustila vzhajati. In seveda na vse skupaj pozabila, ker sem se popoldne ukvarjala z vrtnarjenjem. Po povratku v kuhinjo me je zadela kap, saj sem morala še po opravkih. Ni bilo druge rešitve, kot da vse skupaj postavim v hladilnik do nadaljnjega. Ali bo iz tega sploh še nastal fermentiran bananin kruh brez glutena, ali bo le kup poca in nič drugega?

Peka se je dogodila šele po treh urah ponovnega ohlajanja testa v hladilniku.

Rezultat pa fenomenalen. Že v pečici se je videlo, kako  je lepo kruh vzhajal. Ko sem ga preložila na rešetko,  nisem mogla verjeti kako je nežne strukture tudi skorjica.

Saj veste, da papir vse prenese. Tokrat sem ga odnesla v službo na degustacijo in so bili komentarji samo pohvalni.

Ajdove droži

Za fermentiran bananin  kruh potrebujemo najprej droži in zrele banane. Potem pa v akcijo. Sama sem v enem od receptov našla dodatek orehe in sem si jih zaželela. Bila je odlična izbira. Mislim, da bo ta posladek še večkrat na jedilniku.

Če orehov ne dodate, morate znižati hidracijo.

Za Fermentiran bananin kruh brez glutena potrebujemo:

4 zmečkane banane
125 g  masla
150 g rjavega sladkorja
2 jajci
110 g vode
10 g psylliuma
čajna žlička vanilije v prahu
160 g droži
ščepec soli
čajna žlička cimeta (lahko več)
noževa konica mletega muškatnega oreščka
170 g ajdove moke
160 g mletih orehov

Postopek priprave

Banane zmečkamo in jih prelijemo s stopljenim maslom. Med mešanjem dodamo rumenjake, sladkor in začimbe. Gladko vmešamo droži. Dodamo 30 g vode in 10 g psylliuma. V skledo stresemo moko ter ponovno dobro premešamo. Po tretjinah dodamo stepen sneg beljakov. Na koncu rahlo umešamo orehe.

Fermentirano testo za bananin kruh

Maso postavimo v hladilnik za 12 ur. Nato maso dobro premešamo in pretresemo v namaščen pekač. Velikost pekača je 22 cm x 30 cm. Pustimo na kuhinjskem pultu toliko časa, da vzhaja vsaj za tretjino, oziroma da se vidi, da postane zmes polna mehurčkov. Pri temperaturi prostora 20 °C je to okoli 2 do 3 ure. Pekač postavimo v ogreto pečico. Pečemo približno 60 minut pri 190 stopinjah.

Želim vam dober tek.

Bananin kruh brez glutena z drožmi

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja