Brezglutenska TIK TAK potica brez kvasa

Običajno vedno razmišljamo, da imamo premalo časa za peko potice. Preprosta brezglutenska TIK TAK potica brez kvasa, je narejena v manj kot dnevu in pol in vam poenostavi delo še za tako zaposleno gospodinjo ali gospodinjca.

Pri peki fermenitranih kruhov in sladic, se pogosto ustavi pri pripravi droži in se posamezniki ustrašijo, da je taka peka pretežka. Poskušajte s kefirjem kot zaganjalcem droži in tako naredite domače droži v enem dnevu. Lahko uporabite ekološki kupljen kefir, če nimate domačega, lahko pa uporabite vodni kefir. Postopek je popolnoma enak. V 30 urah imate fermentirano potico narejeno od A do Ž.

Sama tako potico delam že nekaj let in vedno uspe. Najbolj zanimivo pa je to, da če nimamo časa, da jo dokončamo, preprosto vse s kupaj postavimo v hladilnik in delo nadaljujemo kasneje. Pečemo, pa ko imamo čas.

Tega pri kvašenih poticah nismo vajeni, pri fermentirani potici ali kruhu pa je to ustaljena navada.

Za droži potrebujemo

20 g kefirja in
20 g ajdove moke

Dobro premešamo, če je pasta pregosta dodamo nekaj kapljic vode. Kozarec postavimo na kuhinjski pult in ga pokrijemo z gazo. Pustimo 12 ur, nato dodamo v zmes še:
40 g vode in
40 g ajdove moke.

Dobro premešamo in počakamo naslednjih 8 do 12 ur in naše droži so aktivne (ko so vidni mehurčki na obodu kozarca) in lahko pričnemo s pripravo potice.

Miklavž mi je prinesel izredno lep kozarček, ki ima steklen pokrovček, ki prepušča zrak in je izredno ličen. Hvala Miklavž. Ko pa ga postavim v hladilnik, pa mu dodam tesnilo, da ne prepušča zraka in ohranja droži popolnoma sveže dlje časa.

Odločila sem se za pripravo bučno-prosene potice, ki ima visoko biorazpoložljivost. Testo je narejeno iz čiste prosene moke, ki je najboljša sveže mleta.

Za testo potrebujemo:

200 g prosene moke (ne uporabimo neoluščenega prosa, ampak proseno kašo),
110 g prosenih droži,
nastrgana limonina lupina,
rum (po želji),
noževa konica kurkume (za boljšo prebavljivost),
10 g indijskega trpotca,
30 g sladkorja,
vaniljin sladkor,
sol,
230 g vode.

Za nadev potrebujemo:

100 g mletih bučnih semen, (če imate radi opotičeno potico, lahko dodate tudi do 200 g semen)
50–100 g smetane (po lastni izbiri, količina smetane je odvisna od vrste smetane),
sladkor po okusu,
limonina lupina po okusu.

Priprava in počivanje testa

V vodo stresemo droži in jih dobro razpustimo. Dodamo indijski trpotec in počakamo, da nabrekne v gosto želirano zmes. Primešamo še vse ostale sestavine, razen soli, in zamesimo testo.

Testo pustimo počivati 30 minut.

Prvo vzhajanje in raztegi

Testo posolimo, dodamo žlico vode, navlažimo roke in gnetemo vsaj 5 minut. Na koncu naredimo razteg. Testo pustimo počivati 30 minut, naredimo drugi razteg in čez 30 minut testo razvaljamo.

Oblikovanje potice

Na podlago za valjanje položimo prozorno jedilno folijo in nanjo stresemo testo. Čezenj položimo drugi kos folije in razvaljamo. Tako preprečimo, da bi se testo prijemalo na valjar in podlago. Testo je zelo mehko in lepljivo in ga brez folije ne bi mogli razvaljati.

Testo razvaljamo na širino pekača. Debelina testa naj bo vsaj 1 cm, da med zvijanjem ne razpoka. Gornjo folijo odstranimo.

Pripravimo nadev. Bučna semena zmeljemo v domačem mlinčku. V lončku segrejemo smetano in vanjo stresemo semena. Dodamo sladkor in limonino lupino po okusu. Dobro premešamo in odstavimo z ognja. Če je nadev premalo mazljiv, lahko dodamo še malo smetane. Namažemo na razvaljano testo.

Testo s pomočjo spodnje folije brez težav zvijemo.

Zvitek obrnemo tako, da je konec zavijanja na vrhu. Ko ga pokrijemo z modelom za potico, je zaključek zvijanja na dnu in potica se med peko ne razpre.

V pekač položimo papir za peko. Potica med prenašanjem v pekač ne razpade, če pekač preprosto poveznemo na oblikovano potico, gremo z roko pod folijo in vse skupaj prevrnemo v model.

Testo na videz ne bo zelo vzhajano, kar je razvidno tudi iz fotografije. Pomembno je, da se površina testa dobro napne. Vzhajanje se kasneje nadaljuje še med peko.


Potica lahko vzhaja tudi do 10 ur, odvisno od temperature prostora. Če je zelo toplo, vzhaja v nekaj urah.

Testo prekrijemo s folijo in pečemo 45 minut pri 180  °C, nato folijo odstranimo in pečemo še 20 minut, da se skorja vidno zapeče.

Potica je slastna in kliče po še in še. Je fermentirana pa vendar jo lahko naredimo zelo hitro in preprosto.


Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja