Življenje 100% brez glutena pomeni za bolnika s celiakijo pogosto zelo zavit labirint, kjer čakajo na bolnika pogoste ovire, ki jih mora preseči. Kaj pomeni biti 100% na brezglutenski dieti?
O vsakdanjiku bolnika s celiakijo je zelo slikovito zapisal v uvodu predsednik društva Celiac Goran Makar v knjigi Fermentiraj.si, Brezglutenska akademija Suzane Kranjec in Marjetke Kreševec. Lahko ga delite in objavljate na svojih FB profilih z namenom osveščanja širše javnosti o celiakiji.
Knjigi na pot
BREZGLUTENSKA AKADEMIJA je odgovor na številna vprašanja bolnikov s celiakijo.
Neizmerno sem hvaležen za to »biblijo«, za priročnik, za vodnik skozi lažje življenje s celiakijo. Pričujoči izobraževalni vodič je desetletja pričakovana enciklopedija za bolnike s celiakijo, za njegove domače, za prijatelje, kot tudi za vse, ki pripravljajo brezglutensko hrano v šoli, na delovnem mestu, v restavraciji, slaščičarni ipd.
Pa pojdimo od začetka.
Kot vemo, ima bolnik s celiakijo eno in edino zdravilo – vseživljenjsko brezglutensko dieto. Sliši se enostavno, a meja je zelo ostra. V izdelku je lahko vsebnost glutena pod 20 ppm.
BREZ GLUTENA < 20 ppm =
= moka iz 20 zrn pšenice in 1.000.000 zrn ajde =
ali je moka iz 1 zrna pšenice in 50.000 zrn ajde
Izločiti iz prehrane 90 % glutena je dokaj enostavno. Izločiti ga 99 % je težko. Izločiti iz prehrane 99,998 % glutena, kar predstavlja meja 20 ppm, pa je izjemno težko. In s to strogo mejo se bolniki s celiakijo soočajo vsakodnevno tako doma kot v trgovini pri nakupu, pri prepričevanju osebja v restavracijah ter v številnih situacijah, povezanih s prehranjevanjem. Na začetku poti se bolniku porajajo številna vprašanja, na katera si želi dobiti odgovore na enem mestu. Kasneje želi biti suveren pri odgovarjanju na vprašanja okolice. Naj to povem drugače. Bolnik s celiakijo gre v živilsko trgovino po nakupih, deluje pa, kot da je prišel v čitalnico. Nekateri imajo s seboj celo lupo. Pride prvič v restavracijo, deluje pa, kot da ne zaupa nikomur, ker ima izkušnje, da osebje ne pozna vseh pasti za možno kontaminacijo z glutenom. Najpogostejše nerazumevanje stroge brezglutenske diete bolnika s celiakijo izven doma ali celo doma spravlja v neprijetne situacije, lahko celo v obup. Pojavi se strah pri prehranjevanju zunaj doma. Razlogi za to stanje so zelo enostavni:
HRANA JE BOLNIKU ZDRAVILO, ki ga ne pripravlja farmacevt ali lekarnar, ampak strokovnjaki na področju živilstva, trgovine in gostinstva.
Zdravilo se ne dobi v lekarni, ampak v trgovini ali restavraciji. Torej odgovorni za »zdravilo« se v svojem usposabljanju niso srečali z resnostjo medicinskih posledic na zdravje strank, obolelih s celiakijo.
BREZGLUTENSKA DIETA JE ZELO DOSLEDNA DIETA in po tem bistveno odstopa od večine ostalih predpisanih diet. Že najmanjše napake se pokažejo v poslabšanju zdravstvenega stanja.
ŠTEVILO BOLNIKOV S CELIAKIJO JE »PREMAJHNO« za zanimanje kapitala in posledično resnejšega pristopa k reševanju omenjene problematike.
V Društvu Celiac – Življenje brez glutena smo se odločili, da na tem področju naredimo korak naprej. Iz tega razloga v zadnjem obdobju izvajamo številna izobraževanja, usposabljanja in osveščamo vse, ki pripravljajo obroke za brezglutensko dieto in se srečujejo z bolniki s celiakijo.
Veseli nas, da se je naša članica Marjetka odločila svoje znanje in izkušnje s svetovanjem na FB skupini društva pretopiti v uporaben izobraževalni priročnik BREZGLUTENSKA AKADEMIJA.
Marjetkina knjiga bo najprej v pomoč bolnikom s celiakijo, nato vsem, ki se srečujejo z brezglutensko dieto ter z bolniki s celiakijo. Nam v društvu pa bo v pomoč pri uresničevanju ciljev osveščanja širše javnosti in predvsem pri mentorstvu novim bolnikom s celiakijo.
Goran Makar,
predsednik
Društva Celiac – Življenje brez glutena