Oddaja za zdravje – Peka fermentirane brezglutenske potice

Za Februarsko oddajo Za zdravje smo z agencijo Dino posneli prispevek, kako speči fermentirano proseno brezglutensko potičko. Snemali smo v čudovitem ambientu studija Jagababa.

Pogledate si lahko več kot odličen posnetek. Sedaj lahko tudi v živo vidite, kako nastane moja čudovita fermentirana brezglutenska potička, brez jajc in mleka

Imeli smo čudovit snemalni dan. Poglejte si posnetek, spodaj pa še enkrat napisano recepturo.

Še nekaj utrinkov s samega snemanja (foto: Nataša Bešter)

Pekač Dobo, izvrsten za peko brezglutenske potice
Uspela potička
Dino v akciji
Snemalna ekipa in Jagababa
Odlična potica

Za testo potrebujemo:

200 g prosene moke (iz prosene kaše in ne iz neoluščenega prosa)
110 g prosenih droži
nastrgana limonina lupina
rum po želji
noževa konica kurkume (za boljšo prebavljivost)
8 g indijskega trpotca
20 g sladkorja
vanilijev sladkor
sol
230 g vode

Za nadev potrebuje:

100 g mletega maka
100 g kokosove smetane
sladkor po okusu

Polovico predvidene vode zlijemo v droži. V drugo polovico vode stresemo indijski trpotec ali psyllium, počakamo 10 minut da nabrekne in se ustvari žele. Vse preostale sestavine za testo natresemo v skledo, dodamo droži pomešane z vodo in raztopljen indijski trpotec. Zamesimo testo.

Na podlago za valjanje položimo prozorno jedilno folijo, na katero stresemo testo. Tudi čez testo položimo še eno folijo in zvaljamo. Tako preprečimo, da bi se testo prijemalo na valjar in podlago.

Testo razvaljamo na širino pekača vsaj 1 cm debelo, da ne razpoka med zvijanjem. Gornjo folijo odstranimo.

Nadev naredimo tako, da mak zmeljemo v domačem mlinčku. V lončku zavremo kokosovo smetano in vanjo stresemo mak. Če je premalo mazljivo, lahko dodamo še kokosove smetane.

Namažemo na razvaljano testo.

Da se nam potica ne razpade med prenašanjem v model, model preprosto poveznemo nad oblikovano potico. Z roko gremo pod folijo in tako lahko vse skupaj prekucnemo v model.

Potica lahko vzhaja tudi do deset ur, odvisno od temperature prostora. Če je zelo toplo, lahko vzhaja v nekaj urah. Lahko pa jo preprosto postavite v hladilnik in pečete naslednji dan tako, da jo postavite v ogreto pečico direkt iz hladilnika.

Potica je vzhajana ko se testo enakomerno napne, kar lepo prikazuje slika v primerjavi z sveže zvito potico.

Pečemo v klasičnem pekaču (silikonskem ali kovinskem) na 180 °C 45 minut prekrito s folijo, nato folijo odstranimo in pečemo še 15 minut, da se skorja lepo zapeče. Če pečemo v glinenem pekaču, potem pečemo 40 minut v pokriti posodi na 230°C in odkrito še 10 minut na 180°C.

Ohladimo potico  na rešetki.

Verjeli ali ne, potica je popolnoma rahla, ne kisne. Kislina, ki jo da fermentacija, naredi potico celo svojstveno in svežo. Ferment omogoča, da je potica še dva dni sveža in okusna, ter ne drobljiva. Vemo, da to sploh niso značilnosti brezglutenskih mok, vendar v našem primeru to drži. S fermentacijo pa se vse te lastnosti spremenijo na bolje.

In uživate jo lahko brez slabe vesti, ker nima stranskih učinkov. Ne bo vas tiščalo v želodcu, lahko je prebavljiva in  ne boste imeli občutka, da ste se jo preobjedli.

Brezglutensko moko pokuhamo, da postane lepljiva in tako naredimo domače bg lepilo. Nalepimo servetne vzorčke na jajčka z domačim bg lepilom.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja