Oblikovanje hlebca je pomebna faza pred zadnjim vzhajanjem.
Ko je testo vzhajano, ga po potrebi razdelimo na manjše dele in pripravimo podlago, kjer bomo testo oblikovali. Roke navlažimo. Pripravljamo manjše hlebčke, največ iz 100 ali 200 gramov, saj bomo s tem zagotovili zračno teksturo kruha.
Prepogibanje
Testo z rokami rahlo navlažimo in ga na podlagi raztegnemo. Nato ga prepogibamo z roba čez sredino tako, da ga prepognemo z vseh štirih strani neba in se nam počasi oblikuje hlebček. Med delom si večkrat navlažimo roke.
Na vrhu hlebčka, kjer smo prepogibanje končali, moramo testo z mokrimi rokami dobro stisniti skupaj, sicer se bo hlebček v pečici razprl in bo vzhajal navzdol, namesto navzgor.
Glajenje in oblikovanje hlebca
Roke ponovno navlažimo, hlebček s stisnjeno stranjo navzdol položimo v dlani in ga počasi obračamo, tako da se nam zunanjost lepo ravna in gladi ter se v povrhnjici hlebčka ustvari rahla napetost. Po potrebi povrhnjico pogladimo še z mokrimi rokami.