Drugo vzhajanje testa in zarisovanje sta pomemben del pred peko.
Po oblikovanju hlebček položimo v pomokano vzhajalno košarico in ga ponovno vzhajamo. Med drugim vzhajanjem testo pustimo popolnoma pri miru. Če ga vzhajamo na kuhinjskem pultu, ga pokrijemo s krpo, če pa ga vzhajamo v hladilniku, postavimo vzhajalno košarico s testom v nepredušno posodo s pokrovom, da se testo ne navzame tujih vonjev in da preprečimo morebitno kontaminacijo z glutenom.
Zarisovanje
Zarezovanje vzorcev oziroma krasitev s pomočjo izdelanih vzorčnih predlog je doživelo neverjetne razsežnosti, saj naredi kruh tudi na pogled izjemno vabljiv. Hrana ni več samo človekova nuja za preživetje, ampak ima vedno večjo vlogo tudi na socialnem in kulturnem področju. Ljudje so že od nekdaj strmeli po estetski pripravi in dekoraciji hrane. Naša domača posebnost je gotovo krasitev slovenskega poprtnika. V družino je prinašala poseben čar in glede na končni rezultat se je vsako družino prepoznalo po njej lastnih posebnih tehnikah zarezovanja. Kruh danes z okraševanjem pridobiva na estetski vrednosti.