Rdeče kislo zelje z mešano zelenjavo

Rdeče kislo zelje je odlično. Rdeče kislo zelje z mešano zelenjavo pa je še okusnejše.

Kisanje zelja v steklenih kozarcih v domači kuhinji je največje veselje sodobne gospodinje, ki niti časovno niti prostorsko ne more kisati zelja v velikih čebrih kot nekoč. Rdeče kislo zelje je popestritev na našem jedilniku.

To je moja najodličnejša dopoldanska malica skupaj s kosom fermentiranega brezglutenskega kruha.

Vso zelenjavo, ki jo naberemo na vrtu, ali najdemo v hladilniku, naribamo in narežemo na primerno obliko.

Solimo

Vsako zelenjavo posebej nasolimo z 2 % soli, glede na maso zelenjave, ki jo bomo vložili v kozarce. Pri delu uporabljamo rokavice, ker rdeče zelje pušča močno barvo na naši koži in za nohti.

Zelenjavo v posodah večkrat v roku ene ure premešamo z rokami, da počasi začne spuščati vodo. Nato  jo močno natlačimo v kozarce. Lahko jo natlačimo po plasteh ali mešano, po želji.

Na vrhu dodamo distančnik, da vsa zelenjava potone pod tekočino, ki se je izločila.

Potek fermentacije

Kozarce zapremo, obrišemo in …

…postavimo na pladenj, da tekočina, ki izteče ne teče, po kuhinjskem pultu. Počakamo teden dni, dokler iz kozarcev ne preneha iztekati zeljnica. Kozarce obrišemo in jih postavimo v hladno klet ali v hladilnik za najmanj teden dni. Nato je fermentirana zelenjava primerna za uživanje.

Odlična malica

Rdeče zelje med kisanjem spremeni barvo v izjemno močno lepo rdečo in vabljivo jed.

Skupaj s kuhanim fižolom in zabeljeno z lanenim oljem je rdeče kislo zelje odlična malica.

Še več odličnih receptov najdete v knjigi Fermentiraj.si, Brezglutenska akademija.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja