Posset s fermentirano limono

Posset s fermentirano limono  je kot sladica zelo preprosta, sploh novodobna speljanka recepta. Je pa posset zgodovinsko zelo zanimiva razlaga nastanka sladice.

Za Valentinovo le razveselite svojega najdražjega, najdražjo in mu pripravite Posset s fermentirano limono.

Sama sem razmišljala še o mnogo bolj lahko prebavljivi izpeljanki sodobnega recepta posseta. In to s pomočjo fermentiranih limon.

Prvotno je bil posset sladica ali pijača iz kislega mleka, obogatenega s sladkorjem, alkoholom (najbolj priljubljen je sack, sladko pivo, podobno sherryju). Pogosto so ga uporabljali kot zdravilo za prehlad ali vročino; leta 1620 je v časopisih lordske hiše omenjeno, da je kralj Charles I. od svojega zdravnika dobil pijačo posset. Te pijače so hranili na toplem in jih pripravljali v posebni skodelici, ki je bolj kot čajnik, da se je tekočina lahko pila izpod pene, ki se razvija na površini. 

Posset kot zdravilo

Zaradi njenega bogastva hranil so prvi uživalci pijače verjeli, da je “krepilna” in so jo pogosto uporabljali kot zdravilo. Zapisi iz petnajstega stoletja trdijo, da je treba posset jemati v medicinske namene; na primer, zbirka gospodinjskih praks Johna Russella, Boke of Nurture (ok. 1475), ugotavlja, da »þe possate« in podobne jedi, kot so mleko, smetana in skuta, »umirijo prebavo«.

Posset kot strup ali čarovništvo

Medtem ko za Marstonove zapiske velja da je afrodiziak in zdravilo za impotenco, ga drugi sodobni viri, kot so gospodinjski spremljevalci, medicinski traktati in babiški priročniki, kategorizirajo kot obnovitveno sredstvo, zdravilo za kugo, preprečevanje mačka, digestiv, poslastica in, morda bolj pomembno za Shakespeara, uspavalna tableta.

Najbolj so znani Shakespearovi posseti tisti, ki jih je mamila Lady Macbeth za Duncanove “nasičene ženine”. 

Je torej ta posset afrodiziak, formula proti staranju ali čarobni čar? 

Marston nam nikoli ne pove, ampak on, tako kot Shakespeare, navede, kaj je poseset absolutno: droga.

V sedemnajstem stoletju so v posset dodajali še jajca, muškatni orešček in cimet.

Novodobni poset pa je sladica zgolj iz smetane, limone in sladkorja.

Pa si poglejmo moj recept s fermentiranimi limonami.

Doma imam vedno fermentirane limone in me je zanimalo, ali lahko dobim to izvrstno gladko limonino kremo tudi s pomočjo fermentiranih limon. S pomočjo postopka dodam v sladico probiotike.

Zdrava črevesna flora je izredno pomembna. Porušena črevesna flora namreč ne uničuje le prebave, temveč povzroča številna obolenja, za katera pogosto iščemo vzrok drugje. Prebavni trakt naseljujejo bakterije. Teh je desetkrat več, kot je vseh celic v človeškem telesu, in naše zdravje je veliki večini odvisno prav od števila mikroorganizmov.

Zato je pomembno, da v naš organizem vnašamo dnevno v čim večjemu številu čim več različnih sevov probiotikov, ki bodo našemu telesu pomagali ohranjati ravnovesje in s tem naše zdravje.  Uživajmo sladico brez slabe vesti, celo z veseljem, da vnašamo v naše telo tudi dobre bakterije.

Sestavine za 2 osebi Fermentiran limonin posset:

200 ml sladke smetane
25 ml soka fermentiranih limon
35 g sladkorja
1/2 limonine lupinice narezane na trakove
3 rezine fermentirane limone

V posodo damo sladkor, rezine limonine lupine in fermentirane rezine limone. Fermentiramo lahko tudi rezine limonine lupine, posebej za sladico posset, da prejmemo v našo sladico še več probiotikov.

Smetano zavrem do vretja, vmes večkrat premešamo. In nato kuhamo med mešanjem še 2 minuti. Nato posodo odstavimo od ognja da se smetana nekoliko ohladi, nato dodamo še fermentiran limonin sok, oziroma tekočino v kateri so se limone fermentirale. Premešamo.

Ko se smetana ohladi, jo nalijemo v kozarce in postavimo za tri ure v hladilnik.

Postrežemo s svežim jagodičjem.

Nasvet:

Limonin sok precedite, da bo krema res gladka.

Vir:
https://shakespeareandbeyond.folger.edu/2020/02/07/posset-shakespeare-recipes/
https://britishfoodhistory.com/

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja