Jabolčni čatni

Popolnoma nas prevzamejo okusi, ki so jih sposobni ustvariti mikroorganizmi v kozarcu. Mikroorganizmi v fermentiranem čatniju bodo razgradili sladkor namesto nas in to naredi zajtrk ali sladico ali prilogo lahko in prebavljivo! Fermentiran jabolčni čatni je nepremagliva kombinacija, ki jo mikroorganizmi dopolnijo do popolnosti.

Ko si zaželimo vrhunske kulinarike, fuzije okusov, sproščanje v enem okušanju tako sladko, slano kot kislo kombinacijo, potem je to tista prava izbira in pika na i vsakemu še tako zahtevnemu gurmanu. V slovenskem gastronomskem prostoru je to nova izkušnja, ki vleče po še, čeprav nismo vajeni take kombinacije okusov.

Primeren kot priloge k slanim in sladkim glavnim jedem, kot predjedi, pri zajtrku h kruhu. Uporabimo sveža jabolka in rozine, bučna in sončnična semena ter začimbe.

Priprava

  • 400g sladkih drobno narezanih jabolk  
  • 35 g rozin
  • 4 g janeža, kumina,
  • 50 g bučnih in sončničnih semen,
  • 4 g sveže, olupljene kurkume in ingverja (ali nadomestimo s pol čajne žličke kurkume in ingverja v prahu)
  • sok pol limone
  • 0,3 dl starter kulture (sirotka kefirja ali vodni kefir ali sok aktivne kisane zelenjave, ali sok fermentiranega ingverja
  • voda

V posodi z debelejšim dnom na zmerni temperaturi najprej popražimo semena kumine, janeža, nato bučna in sončnična semena.

Ko se začimbe in oreški ohlajajo, na kocke narežemo jabolka. S finim strgalom naribamo ingver in kurkumo. (Če uporabimo sok fermentiranega ingverja ne potrebujemo dodajati ingverja)

Prazen Kefirkov kozarec stehtamo, da bomo lahko od končne teže kozarca odšteli težo sestavin v kozarcu, vključno s tekočino, zaradi dodajanja soli.

V Kefirjevo posodo ožmemo pol limone, kar s Kefirkovim ožemalcem limon in dodamo do polovico sveže vode. Ko režemo  jabolka jih dodajamo sproti v posodo z vodo in limono, da ne potemnijo.

Dodamo vse ostale sestavine, stehtamo poln kozarec, dodamo 1,5 do 2% soli, glede na vso težo sestavin v kozarcu, vključno z vodo in nato z žlico dobro premešamo.

Če starter kulture nimamo, bo fermentacija stekla počasneje, vendar ravno tako uspešno. Preprosto je ne dodamo v pripravljen kozarec.

Utež položimo v Kefirkov kozarec, ki ga z vzmetjo potisnemo navzdol in tako potisnemo pod vodo vse sestavine v kozarcu. Dobro izčrpamo zrak iz kozarca. Kozarec postavimo v temen kotiček in v dveh do štirih dneh odvisno tudi od temperatur bo čatni fermentiran. Nato ga premestimo v hladilnik, kjer bo zdržal kakšen mesec dni.

Mešanico sladko kislo, slanih okusov, bo izjemna priloga h glavnim slanim, lahko pa tudi sladkim jedem za velike gurmane.

Več o Kefirku lahko izveste na povezavi.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja