Fermentirano bananino pecivo z vrtnicami

Fermentirano bananino pecivo z vrtnicami zelo rada spečem takrat, ko so vrtnice v polnem razcvetu.

Pozitiven vpliv  vrtnic so poznale že najstarejše civilizacije,  kot so Egipčani, Mezopotamci, Kitajci, Inki, Grki, Rimljani. Vsi so jih posvečali svojim božanstvom, ki simbolizirajo ljubezen (Afrodita, Venera, …).

Rimljani so jih hoteli imeti na vsakem koraku. Z njimi so se dišavili, krasili prostore, pripravljali jedi in aromatizirali vino.

Po mnenju mnogih so vrtnice in njihov sloves univerzalnega zdravila nekaj  najlepšega, kar je prišlo v Evropo v času križarskih vojn.

Vitezi so jih podarjali damam, vsak pa si je shranil stekleničko tudi zase, da je z njimi celil rane, urejal prebavo, dezinficiral problematično vodo, krepil spolno moč in zdravil “ranjeno srce”, če bi ga njegova draga zapustila. Včasih  se je vse vrtelo okoli izvirnih sort vrtnic, danes pa  imamo na tisoče novih križancev, na katere se to besedilo ne nanaša.

Iz 10 ton cvetnih listkov dobimo samo en kilogram eteričnega olja vrtnice.

Čaj iz vrtničnih cvetov ima pomirjajoče in antidepresivno delovanje.

Vrtnične cvetne listke ali cvetlične popke lahko posušimo in jih uporabljamo za prehrano ali zdravljenje. Pomembno je, da so vrtnice divjerasle, iz ekološke pridelave ali pa da jih vzgojimo doma iz potaknjencev stare trdožive sorte, ki so na naše podnebje že dobro navajene.

Če vrtnice sušimo sami, je dobro vedeti, da je beli del, s katerim se cvetni listki dotikajo peclja, običajno grenak. Če ne želimo, da bi čaj ali jedi  grenile,  ta del cvetnega listka odstranimo.

Na vzhodu so vrtnice prisotne v velikem številu jedi, pogosto jih srečamo še zlasti v sladicah. Brez vrtnic ne bi bilo bosanskega ratluka. V Bolgariji pripravljajo marmelado iz vrtnic, v Iranu lahko dobimo sladoled z okusom po vrtnicah. Vrtnično vodo najdemo v indijskem jogurtovem napitku lassi (Lončar idr., 2013).

Fermentirano bananino pecivo z vrtnicami ni težko narediti.

Časovno je nezamudno in čas peke si lahko brez težav prilagodimo. Letošnje leto je domača divjerasla vrtnica vzgojena iz potaknjenca cvetela trikrat. Tako imam obilico posušenih vrtničnih cvetov, ki bodo pozimi  v odličnem čaju greli premrle ude.

Izberemo poljubne droži.

 1. korak
  40 g aktivnih droži
  100 g prosene moke
  100 g vode
  Vse sestavine zmešamo, posodo zatesnimo in postavimo v hladilnik za najmanj 6 do 10 ur.
 2. korak
  160 g vode
  10 g psylliuma
  2 pretlačene banane
  Dobro pretlačimo banane, dodamo vodo ter penasto vmešamo, nato dodamo psyllium. Ko se vlakna napnejo, se zmes zgosti. V dobljeno zmes vmešamo testo iz prvega koraka.
 3. korak
  120 g prosene moke
  V dobljeno maso vmešamo moko, in pustimo pokrito s servetom pol ure na kuhinjskem pultu, da testo počiva in steče fermentoliza.

4. korak
60 g rozin
2 pesti vrtničnih cvetov
2 g soli
Testo naj počiva pol ure na sobni temperaturi, nato dodamo sol, in gnetemo vsaj pet minut, da dobimo popolnoma gladko testo. Nato počasi vmešamo vrtnične cvetove.
Pecivo lahko nadevamo v pekač, ali pa ga nadevamo v model za torto, katerega smo pred tem obložili s papirjem za peko. Pokrijemo ga s kuhinjsko krpo.

Testo za fermentirano bananino pecivo z vrtnicami vzhajamo 2 uri tako da vidno vzhaja. Če je temperatura prostora nižja, potem moramo vzhajati dlje časa.

Pečico segrejemo  na 240 °C. Pecivo postavimo v vročo pečico in pečemo 25 minut na 240 °c, nato temperaturo znižamo na 210 °C in pečemo še 30 minut.

Fermentirano bananino pecivo z vrtnicami ohladimo na rešetki in razrežemo šele ko se ohladi.
Postrežemo ob čaju iz vrtnice.

Dober tek vam želim Suzana 😉

Literatura:

Lončar, S., Topolovec, S., Kočevar Fetah, M. in Baćac, N. (2013). Ščepec védenja, Zamolčane zdravilne moči začimb. Ljubljana: Jasno in glasno, založba, d.o.o.

 

 

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja