Fermentirani ajdovi krofi so brez glutena jajc in mleka

Čas pustovanja se hitro bliža. Pustovanja brez krofov seveda ni. Fermentirani ajdovi krofi so brez glutena, jajc in mleka in so primerni za vse, ki imajo omejitve v prehrani. Nad njimi bodo navdušeni tudi vegani.

Želela sem si krofe, po katerih se bom počutila enako dobro, kot pred tem preden sem se jih najedla. Krofe imam neizmerno rada.

Zato sem začela razmišljati drugače. Fermentirani krofi so bili pred leti prva fermentirana brezglutenska sladica, ki sem jo naredila, in nad njimi sem bila navdušena. To je tudi edina sladica, ki jo pripravljam v olju, saj okus po cvrtju pri krofih ne sme manjkati. Enkrat letno si jih brez slabe vesti gotovo lahko privoščimo.

Glede na to, da že mnogo let pečem fermentiran kruh, fermentiram zelenjavo, nikoli nisem veliko segala po sladicah, zato jih praktično tudi nisem veliko pripravljala. Enkrat je prvič in fermentirani brezglutenski krofi iz ajde so zakon.

Več o pomenu fermentacije pa si lahko preberete v knjigi Fermentiraj.si, Brezglutenska akademija

Sestavine za šest krofov

70 g ajdove moke (70 %) 70 g vode (70 %)
1 čajna žlička drožnega nastavka  
Priprava droži Droži pripravimo 8–12 ur pred pričetkom peke. Čajno žličko drožnega nastavka iz hladilnika zmešamo s 70 g vode in 70 g ajdove moke in zmes pustimo v napol pokritem kozarcu na sobni temperaturi. Če želimo testo zamesiti zjutraj, droži pripravimo zvečer, da se do jutra aktivirajo.  
12 g indijskega trpotca (12 %) 140 g vode (140 %) 140 g droži (140 %)   7 g ruma (7 %) 50 g sladkorja (50 %) Razpuščanje droži V večji posodi dobro premešamo indijski trpotec, droži in vodo ter pazimo, da ne nastanejo grudice. Počakamo, da se vlaknine napnejo in dobimo gelu podobno zmes, nato dodamo še rum in sladkor in ponovno premešamo.
  100 g ajdove moke (100 %) noževa konica kurkume limonina lupina polovice limone     Priprava in počivanje testa V razpuščene droži dodamo moko in ostale sestavine ter pregnetemo le toliko, da se sestavine premešajo. Ne gnetemo premočno. Pokrito z bombažno krpo pustimo počivati 30 minut–2 uri.  
1 g soli (1 %)   Gnetenje in prvo raztegovanje testa Testo potresemo s soljo in jo z vlažnimi rokami počasi vgnetemo vanj. Gnetemo vsaj 5 minut. Nato testo v skledi raztegnemo in pustimo, da počiva 30 minut.  

Drugo  raztegovanje testa

Testo ponovno raztegnemo, pustimo počivati še 30 minut in ga s pomočjo tehtnice razdelimo na šest enakih delov.

Oblikovanje testa                                                                                          

Roke zaradi kasnejšega cvrtja ne smejo biti mokre, zato jih rahlo pomokamo (samo toliko, da so popolnoma suhe, moka z rok ne sme prehajati v testo), da se nam testo ne lepi nanje, in s prepogibanjem oblikujemo gladke kroglice. Prepogibamo na enak način kot testo za kruh.

Vzhajanje testa

Kroglice položimo v modele za muffine (najbolje se obnesejo silikonski). Testo naj vzhaja na sobni temperaturi 3–6 ur, odvisno od temperature prostora. Testo morda ne bo vidno naraslo, lepo pa se mora napeti površina kroglic.

Peka

V posodi segrejemo olje, ki ne sme biti prevroče. Če v olje pomočimo konico lesene palčke in se okoli nje tvorijo mehurčki, je temperatura olja primerna za cvrtje. Krofe položimo v olje z vzhajano stranjo navzdol in posodo pokrijemo. V pokriti posodi bodo vzhajali še na zgornji strani. Cvremo 3–4 minute na najnižji stopnji plošče ali gorilnika. Nato krofe obrnemo in cvremo v odkriti posodi še 3–4 minute. Znameniti venček na brezglutenskih krofih ni samoumeven. Ajdovi krofi so težki, ne plavajo in v olju potonejo, zato cvremo v zelo majhni količini olja, tj. največ za prst. Iz olja mora gledati več kot polovica krofa. Le tako bo na krofu nastal tudi venček. Ocvrte krofe odložimo na papirnato serveto, ki vpije odvečno olje.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja