Fermentirane limone

Ali kaj lahko storimo sami za dvig imunskega sistema v borbi prosti virusom. Pripravimo fermentirane limone! Vitamin C se nam pomaga boriti proti virusom. Klinične študije kažejo da vitamin C, vitamin D ter naravni pripravki in sirupi iz timijana, šetraja in drugih domačih preiskušenih zelišč, kot so slezove korenine lahko dvignejo imunski sistem, pomagajo pri izkašljevanju in čim lažjemu poteku bolezni.

Poskušajmo čim več narediti sami za svoje zdravje.

Naravni prebiotiki in probiotiki skupaj z C vitaminom v obliki fermentiranih limon je zadetek v polno.

Zagotovo se vam je dogodilo, da ste dobili ali kupili večjo količino odličnih domačih bio limon. Potem pa ugotovite, da jih ne boste mogli vse uporabiti. Najpreprostejši način konzerviranja limon je fermentacija. Fermentirane limone so tisto, kar nam omogoča najbolj okusno konzerviranje limon in najbolj učinkovito, za ohranjkanje vitaminov. Traja nekoliko dlje, kot pri zelenjavi. Sama ne dodajam nobenega zaganjalca, kot je kombuča, vodni kefir ali sirotka, temveč uporabim samo prekuhano vodo in sol. To je ravno tako dobro, samo postopek je nekoliko daljši.

Limone dobro operem in posušim. Odrežem konce in jih razdelim najprej na četrtine, nato še vsako četrtinko razrežem na polovico. Lepo jih zložim v kozarce.

Stehtam prazen kozarec, nato še napolnjen z limonami in vodo. Dodam 2% soli, glede na težo limon in vode skupaj. Sol natresemo v kozarec samo, če ga lahko dobro zapremo z dovolj praznega prostora, da ga večkrat pretresemo, da se sol lahko stopi. Sicer nekaj vode iz kozarca prelijemo v posodo v kateri raztopimo sol in nato vse skupaj zlijemo nazaj v kozarec.

Na vrhu kozarca enako kot pri zelenjavi dodamo distančnik, ki limone močno potisne navzdol in so pod vodo, da ne pride do nezaželene plesni. Na začetku lahko kozarec enkrat dnevno toliko odvijemo, da se odzrači, ker prihaja do sproščanja CO2. Fermentiramo do 4 tedne. Nato kozarce dobro zaprte postavimo v hladilnik.

Fermentirane limone ohranijo svoj limonast okus. Meni bolj teknejo kot sveže, ker so mi sveže prekisle, fermentirane pa so mi ravno pravšnjega okusa.

Uporabimo jih lahko pri peki, kot rezino za osvežitev vode, kot limonado, skratka tako, kot ste jih uporabljali sicer sveže.

Tu lahko uporabite recepte za uporabo, seveda pa uporabite celotno tekočino, v kateri so fermentirane limone.

Če pa ste bolj vizualni tipi si lahko ogledate video, kako fermentiram limone in konzerviram limonino lupinico. V času korona virusa moramo razmišljati tudi malo vnaprej, saj se bližajo prazniki, da ne bomo slučajno brez osnovnih surovin.

Konzerviranje limonine lupine in fermentacija limon


4 komentarji

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja