Fermentirana semena kapucink

Semena kapucink so že sama po sebi odličen pikantni dodatek solatam. Fermentirana semena pa so pravi kulinarični užitek, kot bi poletje tudi pozimi pristalo na naši mizi.

Kapucinka je odličen naravni antibiotik in lahko učinkovito prepreči nastanek sekundarne bakterijske okužbe v pljučih, do katere lahko pri obolenju s covid-19 hitro pride. Vendar so vse njene lastnosti najboljše absorbilne če uživamo sveže. Za zimo je zagotovo ena najboljših rešitev, da fermentiramo semena, liste in cvetje. Fermentirana semena kapucink pa vsebujejo vse kar smo deležni poleti in jeseni in še dodatno probiotično razvajanje.

Je v sorodstvu s krešo, ima v sebi snovi, ki jih najdemo v gorčici, hrenu in tudi v rukoli, je naravni antibiotik, Vse to so varovalne varovalne snovi, krepijo dihala.

Uporabno je vse, popki in mlada semena, cvetovi in listi.

Liste kapucink lahko uporabljamo namesto špinače, v zavitkih. Cvetove lahko uživamo sveže na solatah. Semena lahko preprosto pojemo, jih uporabljamo kot kapre. Priporočljiva je uporaba pri dimljenih jedeh, da nas ne zasluzi

Barve cvetov določajo tudi pikantnost cvetov, temnejši kot je,  bolj je pikanten. Na solati so prava poslastica.

Na testeninah so poleg bazilike prava poslastica za brbončice.

Lahko jih sušimo za čaj.

Kapucinke lahko predstavljajo poleg zdravilnosti, tudi pravo kulinarično razvajanje.

Tokrat sem se odločila, da fermentiram semena. Ker sem imela tako majhen kozarček, sem semena potisnila navzdol z listi kapucinke. Ko sem po nekaj mesecih odprla kozarček, je izredno burno odreagiralo.

Fermentirano je bilo vse od listov in semen. Okus, pa več kot odličen. Poleg izjemnih lastnosti kapucink, smo dobili še odlično probiotično živilo.

Kako pripravimo fermentirana semena kapucink

Naberemo semena kapucink, zalijemo z vodo in potisnemo semena navzdol z listi kapucinke. Dodamo 2 % soli,  na celotno vsebino kozarca. Kozarec rahlo zapremo in pustimo, da se fermentira do dva tedna na kuhinjskem pultu. Nato postavimo dobro zaprt kozarec v hladilnik, do uporabe.

Vir:

https://365.rtvslo.si/arhiv/zeliscarnica/174715090

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja