Fermentiran žajbel z vodnim kefirjem

Fermentiran žajbel z vodnim kefirjem je čudežni prehranski dodatek

Ko sem brskala po spletu o podatkih o žajblju sem našla čudežni prehranski dodatek narejen s pomočjo vodnega kefirja. To je fermentiran žajbelj z vodnim kefirjem. Prodajajo pa ga v Ameriki po astronomski ceni, skoraj 90 dolarjev na liter.

Opisan je tudi postopek priprave in za kaj je odlično. To si preberite spodaj. Na dnu prispevka najdete tudi povezavo do proizvajalca in njegova navodila uporabe.

Vodni kefir imenujeo nekateri tudi sodavica, saj pri sekundarni fermentaciji, se sprošča CO2, in je pijača prijetno rezka in mehurčkasta. Uvrščamo ga tudi med funkcionalna živila. kefirji, spadajo med najbolj učinkovite antioksidante in se jim pripisuje tudi pomlajevalni učinek na naše telo. Beseda kefir izvira iz arabske besede »kaif« ki pomeni počutiti se dobro, ugodje.

Pa še nekaj besed o žajblju.

Vsi vemo, da ima ogromno zdravilnih učinkov. Stari latinski rek pravi, kdor goji doma žajbelj, bo večno živel.

Sama ima na vrtu tri vrste žajblja. Ne glede na vse zdravilne učinkovine, mi je žajbelj tudi izjemen okras na vrtu in ga imam posajenega ne samo med začimbnicami, ampak tudi med cvetličnimi gredicami. Cvetja običajno ne porežem takoj, saj privablja čmrlje in druge opraševalce in uživam v vonju in lepoti cveta. Uporaben je tudi cvet žajblja.

V začimbnem vrtu pa ga pridno obrezujem. Sušen žajbelj večinoma podarim, ker ga prijatelji vsako leto nestrpno pričakujejo, sama pa ga imam celo leto na voljo svežega v vrtu.

Moji žajblji 😉


Žajbelj je vsestransko uporaben in gospodinjstvo tudi ni izjema. Njegov vonj preganja molje in drug mrčes, zato vedno dodajam suh žajbelj in lovor v kozarce z žiti.

Prekuhane liste lahko uporabimo za razkuževanje prostorov. Suhi listi, žgani na žerjavici, služijo za nevtraliziranje neprijetnih vonjav. Katera kuharica se ne razveseli tega vsestranskega zelišča? Posušeni ali sveži listi so odlična začimba. Uporablja se tako za ribje kot mesne jedi. Za boljši zadah ga lahko zvečimo in izpljunemo, hkrati pa nam celi rane v ustih. Izboljšuje spomin, če ga pijemo v čaju. Naredimo poparek 3 minute in nato ga uživamo.

Kljub vsem zdravilnim učinkom je treba biti previden, saj se dolgotrajno uživanje žajblja odsvetuje. Zdravljenje naj ne traja več kot tri tedne, primerno pa se je posvetovati z zdravnikom. Prav tako ni priporočljivo uživanje žajblja med dojenjem in nosečnostjo, odsvetuje se tudi ljudem z epilepsijo.

Prikazala vam bom postopek domače izdelave fermentiranega žajblja z vodnim kefirjem.

Naberemo žajbelj, če se le da na dan za cvet, obrišemo liste in ga položimo v kozarec. Da ne iščemo zrn vodnega kefirja med listi žajblja, je najbolje da uporabimo cedilko, v kateri bodo plavala zrna.

Sama uporabljam cedilko za skuto, ki je del seta v kompletu Kefirkovih kozarcev in se odlično obnese.

Fermentiramo dva do tri dni. Postopek traja enako dolgo, kot pri vodnem kefirju in uporabljajte enake količine sladkorja. Žajbljevih listov pa uporabite čim več. Uporaben je tudi cvet.

O podrobnostih priprave vodnega kefirja in drugih fermentiranih napitkov, fermentirane zelenjave, stročnic in sadja, ter peke brezglutenskega kruha z drožmi si lahko podrobno preberete v knjigi Fermenitraj.si, Brezglutenska akademija.

Privoščite si kozarček zdravja in dobrega počutja ;). Fermentiran žajbelj v vodnem kefirju je prava izbira. Vodni kefir vsebuje probiotične kulture, encime in vitamine in minerale. Izbira vode je zelo pomembna. Ker zrnca za svoje delo potrebujejo minerale, je za izdelavo vodnega kefirja najbolj primerna trda, izvirska ali mineralna voda. Voda iz pipe velikokrat vsebuje klor, ki je za kefirjeva zrnca škodljiv in jih zavre ali pa celo popolnoma onesposobi. Prav tako ni primerna filtrirana voda. Če nimamo druge možnosti vodo zavremo in ji nato, že ohlajeni, dodamo malo melase ali suho sadje, da jo mineralno obogatimo.

Po želji lahko v sekundarno fermentacijo dodate košček limine.
Da lahko pripravimo vodni kefir potrebujemo zrnca vodnega kefirja, to je simbiotična kultura mlečnokislinskih bakterij in glivic, ki izgledajo kor kristalčki. Zrnca pa dobimo tako, da ko se nam namnožijo jih podelimo naprej tistemu, ki jih želi. Lahko pa jih dobite tudi na spletni strani Kefirka.

Zakaj uživati fermentiran žajbelj?

Žajbelj je pomembno zelišče pri ženskih tegobah, saj pomaga pri močnih menstrualnih krvavitvah, krčih in napihnjenosti. Prav tako krepi živčni sistem in izboljša spomin. Če ga fermentiramo z vodnim kefirjem pomaga uravnotežiti hormone, lahko zmanjša menstrualno nelagodje in krvavitev. Pomaga pri krepitvi spomina. Pomaga proti migrenam. Blagodejno vpliva na naša dihala. Ima antiseptične, antioksidativne in protivnetne lastnosti, zato lahko napitek tudi žvrkljamo po ustih.
Spodbuja zdrav prebavni sistem.
Pomaga pri celotni razstrupljanju telesa. Vsebuje vitamine iz skupine B, C, K, in ogromno število probiotikov ter velja za funkcionalno hranilo.

Trikrat dnevno ga pijte po nekaj požirkov. Pijte ga zjutraj na tešče pred jedjo in enkrat ali dvakrat na dan med obroki. Jutranji odmerek je najbolje pol ure pred zajtrkom. To je zelo pomembno, saj se tako pošlje mlečnokislinske bakterije naravnost tja,kjer so najbolj pomembne in to je v debelo črevo. Predvsem na začetku je potrebna zmernost, to je samo mali šožirki in poslušanje lastnega telesa, ki lahko tudi sporoča, da fermentiranih pisajč na tešče ne priporoča. Začnite z enim samim majhnim požirkom.

Če jih na tešče na začetku ne prenesete, jih uživajte pred ali po obroku vsaj pol ure do ure.

Varnost:

Izogibajte se uživanja med nosečnostjo ali med dojenjem. Ni namenjen dojenčkom.

Vir: https://www.goddessofspring.com/living-fermented-sage/

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja