Fermentiran hren

Sedaj je čas, da se pripravite na velikonočne praznike in si pripravite fermentiran hren.

Fermentiran hren je pravzaprav slovenski ingver, kar boste našli podrobno opisano tudi v knjigi Ščepcev vedenja.

Hren je ena izmed najbolj zdravih začimb. V 100 g hrena je med ostalim okoli 800 mg kalija, minerala, ki krepi srce in živčevje. Vsebuje tudi magnezij, kalcij, fosfor in železo, vitamine B1 in B6 in nekoliko B12. Vsebuje več vitamina C kot limone in pomaranče.

Hren nas dobro prepoti saj redči sluz in nam očisti sinuse. Zato tudi jokamo in  se nam ulijejo solze obenem pa se vlije iz nosu.

Hren razkužuje dihalne poti, pospešuje prekrvavitev in pomaga pri lažji prebavi. Zato je hren tudi odlična in pomembna sestavina težje velikonočne pojedine. Deluje tudi antibakterijsko in antibiotično. Vsebuje glikozoide (sinigrin in alil izotocianat), ki so v prehrani še posebej zanimivi zaradi izrednega antibiotičnega in antikarcenogenega delovanja. Te sestavine lahko vplivajo na zmanjšanje malignih obolenj na požiralniku, želodcu, jetrih, črevesju in mehurju in prostati.

Hren ščiti pred prehladi

Poleg tega, da dviguje odpornost organizma in tako ščiti pred prehladi, olajša in popravi tudi prebavne motnje, pospešuje cirkulacijo krvi in čisti krvne žile, zaustavlja rast bakterij, je odličen diuretik, izrazito pomaga odpraviti težave pri dihanju ter pomaga pri revmatizmu. Poleg navedenega preprečuje rast bakterij v zaužiti hrani in deluje kot naravni konzervans.

Znanstveniki zdravilne učinke hrena pripisujejo tudi encimu peroksidaza, ki ga med rastlinami ta vsebuje največ. Ta snov začne hlapeti, takoj ko hren nastrgate, zato se svetuje, da mu čim prej dodate kis ali limonin sok ali takoj zalijete s slanico za začetek postopka fermentacije, saj na svetlobi in toploti hitro razpade.

Zelo pomembno je da deluje na telo grelno Pri prehladu je to idealno za če pojemo 4 čajne žličke hrena na dan. Da je hren ves čas pri roki, ga fermentiramo in ko ga potrebujemo je takoj pri roki.

Znanstveniki so dokazali, da je hren naravni konzervans, brez toksičnega učinka, tako povečamo kakovost in rok uporabe živila in ravno zaradi tega ga sama dodam namesto ingverja v kimči. Sama delam sladki kimčki, ker ne prenašam močnih začimb in hren zato izredno paše v mojo kombinacijo kimčija.

Fermentiranje Hrena

Hren drobno naribamo in takoj prelijemo z vodo. Dodamo 2 % soli glede na količino hrena in vode skupaj. Obtežimo z utežmi, najbolje z glinenimi in distančnikom. Sama uporabljam vse obenem, glineno utež z distančnikom, lončarstva Mlakar.

Distančnik na glineni uteži potisne vsebino kozarca navzdol, da tekočina preplavi vsebino in tako ne pride do nezaželenih reakcij v napačno smer in razvoja patogenih bakterij, temveč steče fermentacija v pravo smer. Pokrov zatesnimo na pol in postavimo kozarec na kuhinjski pult. Tekočina lahko izteka iz kozarca, zato podenj postavimo krožnik. V desetih dneh se običajno fermentacija zaključi, kozarce obrišemo in do konca zatesnimo. Če vsebine še ne potrebujemo kozarec postavimo v hladilnik.

Hren po fermentiranju ne peče

Ali ste pričakovali, da hren po fermentaciji nič ne peče? Ja zato paše v moj kimči.

S hrenom se dogodi nekaj podobnega v času fermentiranja kot pri česnu. Pekoča moč se mu izredno umiri. Hren potem ne peče več, je nežen in verjetno razveseljiv za vse tiste, ki jim to ni najbolj všečno.

Meni zelo odličen namaz iz fermentiranega hrena in čičerike, v stilu humusa.

Namaz pripravimo in shranimo za en dan v hladilnik, da se fermentira celoten namaz in je to izvrstno probiotično in encimsko bogato živilo.

Sestavine:

3/4 Kuhane nakaljene čičerike
1/4 Fermentiranega hrena
Olivno olje po potrebi
Majaron
Timijan
Sol 

Vse sestavine stresemo v sekljalnik. Olje dodajamo po občutku toliko časa, da med mešanjem dobimo gladko zmes. Brez olja se namreč olupki čičerike ne sesekljajo. Dodamo začimbe in sol po okusu.

Namaz shranimo v hladilnik, da se okusi povežejo in da se celoten humus fermentira. Dodane začimbe ne motijo fermentacije, ker je hren že fermentiran in je kot cepivo celotni zmesi, tako da antimikrobno delovanje začimb nima tako močne vloge in ne zavre same fermentacije.

Vedno moramo biti pozorni v kateri fazi fermentacijskega postopka dodajamo začimbe, da je fermentacija steče v pravo smer.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja