Fermentiran česen

Fermentiran česen ima izjemen okus, ki je nekako križanec med surovim in praženim česnom. Fermentiran česen hrani doda prefinjen okus česna vsaki jedi.

Mlečnokislinska fermentacija je odličen način konzerviranja česna, da obdrži vse encime in hranila. Fermentiran česen zmehča trpki okus in aromo surovega česna. Vsi ljubitelji česna na solati boste prišli na svoj račun. Vložen česen v kisu ni fermentiran česen, ker ne vsebuje živih encimov ali probiotikov.

Zakaj fermentiramo že tisočletja?

Ker vemo, da je to najbolj naraven in preprost način konzerviranja hrane. Za vse začetnike v svetu fermentacije je fermentiranje česna ena lažjih receptur in recept za fermentiran česen je primeren za vse začetnike, ki se šele lotevate fermentiranja.

Različni sevi bakterij, ki so na samih rastlinah in sprožijo ob dodatku vode in soli postopek mlečnokislinske fermentacije, so za naše telo izjemno dobrodošle, saj dvigujejo naš imunski sistem.

Mlečnokislinska fermentacija ohrani in močno poveča količino koristnih vitaminov in encimov, poleg tega pa z mlečnokislinsko fermentacijo povečamo prebavljivost živila.

Zakaj sploh fermentirati česen, saj vemo, da je česen že tako ali tako idealno živilo z zelo veliko dobrih lastnosti?

S tem postopkom omogočamo naravno ohranjanje surovega česna za uživanje.

Česen, ki je šel skozi proces fermentacije, sčasoma spremeni svoj okus in teksturo. Številni gurmani menijo, da so česnovi fermenti bolj okusni.

Več o fermentaciji in pomenu fermentacije si lahko preberete v knjigi Fermeniraj.si

Prednosti fermentiranega česna

Zavedati se moramo, da zaradi fermentacije postanejo hranila v česnu biološko razgradljiva in tako posledično bolj absorbilna. Ker v postopku fermentacije nastajajo probiotiki, se tako podpre naš imunski sistem, ker je naše črevesje bolj zdravo. Poleg tega pa se zmanjša ostrina česna na »prvi ugriz«, kajti okus je blažji, kot okus svežega česan.

Kako olupiti česen?

Ker potrebujemo olupiti večjo količino česna, je to delo lahko zamudno.

Zato je morda rešitev, da ga damo v vrečko strok, ki smo ga ločili na posamezne stroke in jo dobro stresamo, malo mencamo vrečko in se zelo veliko česna olupi. Lahko pa ga damo tudi v steklen kozarec, ki ga zapremo in »šejkamo« toliko časa, da se med stresanjem olupi. Obstajajo tudi lupilniki česna v obliki tulca iz mehkega silikona, kamor vstavimo česen in ga valjamo po mizi.

Kje uporabljamo fermentiran česen?

Uporabite ga lahko v katerem koli receptu, ki zahteva česen. Če se da, se izognite kuhanju česna, ki uniči encime in koristne probiotike.

Nekaj idej za njegovo uporabo:

  • Česnov solatni preliv : pripravite svoj najljubši preliv in zamenjajte surov sesekljan česen z domačim fermentiranim česnom.
  • Česnovo maslo : strt fermentiran česen dobro vmešamo v zmehčano maslo in namažemo na svež kruh.
  • Pesto : vsi poznamo italijanski pesto za na testenine, tu lahko dodamo fermentiran česen
  • Namazi : če fermentiran česen dodamo v naše najljubše namaze, jih pustimo nekaj časa, da odležijo v hladilniku, s tem fermentirano celoten namaz in ga tako zelo lepo encimsko obogatimo in je lažje prebavljivo. To je zelo pomembno za namaze iz stročnic, kto je humus, da se celoten namaz fermentira in nas potem posledično ne napenja.
  • Česnova pasta: če česen zmiksamo skupaj s soljo in tekočino in naložimo v kozarce, lahko malo počakamo, da se česen usede, dodamo distančnik, da na vrh splava slanica in s tem preprečimo, da se ferment pokvari. Potrebno je fermentirati vsaj 3 tedne, potem pa je obstojnost take paste tudi leto dni. Lahko pa naredimo česnovo pasto tudi v obratni smeri, da fermentiran česen skupaj s slanico zmiksamo in naložimo v kozarček. Če ni dovolj tekočine lahko prelijemo z 2 % slanico. Česnovo pasto lahko vmešamo v katero koli jed. Na koncu jo vmešamo v juhe, tako tople kot hladne, na meso, zelenjavo.
  • Česnova fermentirana slanica je odličen dodatek za vse ljubitelje koktajlov Bloody Marys

Kako narediti fermentiran česen?

Česen olupimo in ga naložimo v izbrane kozarce, kjer bomo fermentirali. Uporabimo distančnik, da ves česen potopimo pod tekočino, da ne splava  na površino. Zalijemo z vodo in dodamo 2 % soli na težo celotne vsebine kozarca, torej česna in vode skupaj.

Kozarec zapremo in postavimo na kuhinjski pult, lahko bolj temen prostor in tako počakamo dva tedna, oziroma dokler vidimo še delovanje mehurčkov v notranjosti.

Nato jih postavimo v hladilnik.

Zelo dobrodošla je tudi tekočina, ki je encimsko izredno bogata in jo lahko uporabite povsod, kjer želite okus česna in hrano encimsko obogatiti.

Naj vas ne zmoti, če se med procesom dogodi, da se česen obarva zeleno modro, saj to pomeni le, da je reagiral z bakrom v vodi, kar pa ne vpliva na njegovo kakovost.

Pozor!

Uporabite ekološki česen, ker sicer so nekatere vrste česna tretirane tudi s škropivi, ali celo obsevane, da se prepreči kalitev. To pogosto ubije koristne bakterije, ki so potrebne za zagon mlečnokislinske fermentacije.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja